UIT DE RIJKE HISTORIE

HONDSRUGCROSS

De Hondsrugcross is een echte klassieker op de kalender van elke hardloper. Dat de cross in de Emmerdennen een prachtige geschiedenis kent blijkt uit een krantenbericht van 1969. Het werd beschikbaar gesteld door dhr Warners uit Gieten. De Nederlandse top stond dat jaar aan de start.

Foto: dhr. Warners

In het krantenbericht wordt vermeld dat de atleten zich konden omkleden in de kleedruimte op de toenmalige sintelbaan van de Sperwers. Daarachter lagen de Emmerdennen. Tegenwoordig bezit de Sperwers een prachtige kunststofbaan op het sportpark de Meerdijk. De wedstrijd in de Emmerdennen werd in 1969 gedomineerd door de toenmalige Nederlandse toplopers Henk Kalf en Roelof Veld. De hoofdafstand was 4800 mtr Het was Roelof Veld (DOS Dwingeloo) die de Hondsrugcross wist te winnen. Vier tellen later kwam Henk Kalf (GVAV-Rapiditas Groningen) over de finishlijn. Beide atleten zouden in de jaren zeventig furore maken in de Nederlandse wegatletiek.

Henk Kalf werd in 1974 nationaal kampioen op de marathon. In 1975 werd hij tweede in de eerste editie van de Amsterdam marathon. Zijn eindtijd van 2.16.32 was een aantal jaren het nationale record op de marathon. Henk Kalf won ook talloze marathons in het buitenland waaronder die van West-Berlijn en Salzburg. Roelof Veld werd in de jaren zeventig maar liefst acht keer Nederlands kampioen op verschillende afstanden variƫrend van de steeple chase tot de marathon. Met name op de steeple was Veld tussen 1975 en 1979 alleenheerser in Nederland. Op de weg verbeterde de Drent in 1978 in Sneek het nationale record van Henk Kalf en bracht het op 2.14.02. Een officieus record omdat de Atletiekunie een aantal jaren het nationale record marathon niet in de ranglijsten opnam.