HISTORIE

HONDSRUGCROSS

De Hondsrugcross is een bosloop die jaarlijks wordt georganiseerd door atletiekvereniging E.A.C. de Sperwers uit Emmen.

In 2025 vindt de 49e editie plaats.

De Hondsrugcross is de 'traditionele bosloop' van E.A.C. de Sperwers. De loop dateert uit de jaren '60 (22 maart 1964) en is een van oudste hardloopevenementen uit de Gemeente Emmen.

"In de jaren 1972 tot en met 1980 werd de cross nooit georganiseerd. Daar waren twee oorzaken voor. Eerst was het bos na de novemberstorm van 1972 enige jaren niet begaanbaar en daarna kreeg De Sperwers van Staatsbosbeheer geen toestemming meer om een cross in het bos te organiseren. Het bos zou teveel vernield worden! Pas in 1981 werd het crossen weer opgepakt door de Sperwers met het organiseren van een clubcross, "de clubkampioenschappen veldloop". Dit gebeurde in de jaren 1981 tot en met 1985 (behalve 1983). Pas vanaf 1986 werd weer de Hondsrugcross gehouden.

Sinds 1981 wordt er niet meer gelopen in de tweede helft van maart maar eind januari, begin februari. Vanaf 1986 werd de Hondsrugcross dus jaarlijks gelopen, behalve in 2010 toen de cross vanwege de zeer slechte begaanbaarheid van de bospaden moest worden afgelast. Het parcours werd en wordt steeds uitgezet in de Emmerdennen in de omgeving van de Haantjebak.

De naam Hondsrugcross is dus niet altijd gehanteerd. Enkele jaren was het gewoon een Bosloop of de Hondsrugloop, pas later werd het de Hondsrugcross en de laatste jaren de FS Hondsrugcross. In de beginjaren was de accommodatie van de Sperwers aan de Oude Roswinkelerweg de uitvalsbasis en daarna de accommodatie van de korfbalclub, eveneens aan de Oude Roswinkelerweg. In 2003 werd het sportpark van voetbalvereniging EHS’85 aan de Weergang in Emmerschans het vertrekpunt."

HISTORIE

-wijlen dhr. G. Emmens oud-voorzitter TC